Peru Finca Otocani Washed Bourbon Filter - Hmotnost: 250 g
Peru Finca Otocani Washed Bourbon Filter - Hmotnost: 250 g
Chuťový profil

červený rybíz

grapefruit

jablko
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Peru |
|
Producent |
Familia Lizaraso |
|
Proces zpracování |
Washed |
|
Odrůda |
Bourbon |
|
Nadmořská výška |
2 100 m n. m. |
|
Profil pražení |
Filter roast |
Chuťový profil

červený rybíz

grapefruit

jablko
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Peru |
|
Producent |
Familia Lizaraso |
|
Proces zpracování |
Washed |
|
Odrůda |
Bourbon |
|
Nadmořská výška |
2 100 m n. m. |
|
Profil pražení |
Filter roast |
Mílovníci sladkých, čistých a elegenatních káv, zbystřete! Fully Washed lot z Finca Otocani z Peru je tu.
O regionu
Finca Otocani se nachází v oblasti Challabamba v peruánském regionu Cusco – jednom z nejlepších terroirů v celé zemi. Peru je největším exportérem organické Arabiky na světě a díky vysokým nadmořským výškám a úrodné půdě zde vznikají úžasné microloty se špičkovou kvalitou. Pěstování kávy zde má bohatou historii. Zemědělská půda byla po odchodu evropských vlastníků rozdělena mezi místní farmáře, což vytvořilo síť malých producentů. Většina z nich zpracovává kávu přímo na svých farmách tradičními metodami: káva je plně promytá, fermentovaná a sušená na zvýšených postelích či v parabolických sklenících. Díky tomu vznikají čisté, komplexní a velmi konzistentní šálky.
O farmě
Finca Otocani patří rodině Lizaraso, která v této oblasti pěstuje kávu už více než 50 let. I přes postupné dělení půdy zůstala rodina jednotná a stále spolupracuje na společné plantáži. Mladší generace navázala na tradici, ale zároveň přinesla inovace – obnovili staré kávovníky a vysadili nové odrůdy jako Geisha a Maragogype, které posouvají kvalitu ještě výš. Během sklizně se celá rodina, čítající 35–40 členů, přesouvá z parcely na parcelu a společně ručně sbírají pouze dokonale zralé třešně. Ty jsou pak na farmě promývány a fermentovány přibližně 16 hodin, následně sušeny na dřevěných postelích po dobu zhruba 18 dní. Velkou roli v regionu hraje kooperativa Valle Inca, kterou v roce 2015 založil Jose Prudencio, místní rodák a nadšenec do kávy. Jeho cílem bylo zlepšit podmínky pro farmáře po pádu velkého družstva COCLA. Díky Valle Inca dnes více než 400 producentů dosahuje férových cen, investuje do svých farem a výrazně zvyšuje kvalitu produkce.
.



