Ethiopia Yirgacheffe Chelchele Washed Heirloom Filter - Hmotnost: 1 000 g
Ethiopia Yirgacheffe Chelchele Washed Heirloom Filter - Hmotnost: 1 000 g
Chuťový profil

bílá broskev

bílý čaj

citrusy
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Etiopie, Yirgacheffe |
|
Producent |
Chelchele |
|
Proces zpracování |
Washed |
|
Odrůda |
Heirloom |
|
Nadmořská výška |
1 945–1 970 m n. m. |
|
Profil pražení |
Filter roast |
Chuťový profil

bílá broskev

bílý čaj

citrusy
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Etiopie, Yirgacheffe |
|
Producent |
Chelchele |
|
Proces zpracování |
Washed |
|
Odrůda |
Heirloom |
|
Nadmořská výška |
1 945–1 970 m n. m. |
|
Profil pražení |
Filter roast |
Jemný a čajový filtr s chutí bílé broskve a citrusů. Klasika, která nikdy neomrzí.
Chuť a použití
Promyté Etiopie jsou absolutní klasika, která si získala nejednoho milovníka kávy. Naše Etiopie Chelchele je velmi elegantní a jemná, s chutí bílé broskve, citrusů a bílého čaje. Filtr z ní je jemný, florální, čistý a šťavnatý.
O regionu
Káva pochází z oblasti Gedeb v Yirgacheffe. Káva zde roste ve vyšších nadmořských výškách, díky čemuž získává typický charakter a aciditu. Oblast Yirgacheffe je také hojně zalesněná. Kávovníky zde rostou ve stínu, který zpomaluje celkové zrání třešní a tím napomáhá rozvoji chutí. Zralé kávové třešně doručují místní drobní pěstitelé do zpracovatelské stanice Worka Chelchele Washing Station, která funguje v nadmořské výšce cca 1 945–1 970 m n. m. Pěstování i zpracování se drží tradičních metod: ruční sběr, intercropping s jinými plodinami a organické pěstování bez chemie — vše pro zachování autenticity a kvality.
O zpracování
Káva byla zpracována metodou washed, neboli promytou. Nejdříve se vyberou perfektně zralé třešně, které se následně oloupou. Při loupání na kávových zrnkách zůstává ovocná dužina. Zrnka s dužinou se přesunou do betonových kádí, ve kterých probíhá fermentace. Při fermentaci se dužina rozpadne a může být následně v betonových kanálech promýváním odstraněna — odtud i název metody, promytá. Po odstranění dužiny se zrnka rozprostřou na africké postele, kde se suší po dobu přibližně 18 dní. Při sušení je důležité zrnka pravidelně obracet pro zajištění rovnoměrného sušení.


