Ethiopia Yirgacheffe Chelchele Washed Heirloom Espresso - Hmotnost: 250 g
Ethiopia Yirgacheffe Chelchele Washed Heirloom Espresso - Hmotnost: 250 g
Chuťový profil

bergamot

černý čaj

heřmánek
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Etiopie, Yirgacheffe |
|
Producent |
Chelchele |
|
Proces zpracování |
Washed |
|
Odrůda |
Heirloom |
|
Nadmořská výška |
1 945–1 970 m n. m. |
|
Profil pražení |
Espresso roast |
Chuťový profil

bergamot

černý čaj

heřmánek
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Etiopie, Yirgacheffe |
|
Producent |
Chelchele |
|
Proces zpracování |
Washed |
|
Odrůda |
Heirloom |
|
Nadmořská výška |
1 945–1 970 m n. m. |
|
Profil pražení |
Espresso roast |
Klasická promytá káva z Etiopie. Jemná, čajová a svěží. Pokud jste milovníci šťavnatých moderních espress, tato káva je přesně pro vás.
Chuť a použití
Promyté Etiopie jsou absolutní klasika, která si získala nejednoho milovníka kávy. Naše Etiopie Chelchele je velmi elegantní a jemná, s chutí černého čaje, heřmánku a bergamotu. Espresso z ní je tak jemné, florální, čisté a šťavnaté. Pokud jste milovníci moderních espress, tohle je přesně to, co hledáte! Pro takové espresso doporučujeme o něco delší yield (velikost výsledného espressa) pro rozvinutí acidity.
O regionu
Káva pochází z oblasti Gedeb v Yirgacheffe. Káva zde roste ve vyšších nadmořských výškách, díky čemuž získává typický charakter a aciditu. Oblast Yirgacheffe je také hojně zalesněná. Kávovníky zde rostou ve stínu, který zpomaluje celkové zrání třešní a tím napomáhá rozvoji chutí. Zralé kávové třešně doručují místní drobní pěstitelé do zpracovatelské stanice Worka Chelichele Washing Station, která funguje v nadmořské výšce cca 1 945–1 970 m n. m. Pěstování i zpracování se drží tradičních metod: ruční sběr, intercropping s jinými plodinami a organické pěstování bez chemie — všechno pro zachování autenticity a kvality.
O zpracování
Káva byla zpracována metodou washed, neboli promytou. Nejdříve se vyberou perfektně zralé třešně, které se následně oloupou. Při loupání na kávových zrnkách zůstavá ovocná dužina. Zrnka s dužinou se přesunou do betonových kádí, ve kterých probíhá fermentace. Při fermentaci se dužina rozpadne a může být následně v beotnových kanálech promýváním odstraněna. Odtud i název metody - promytá. Po odstranění dužiny se zrnka rozprostřou na africké postele, kde se suší po dobu přibližně 18 dní. Při sušení je důležité zrnka pravidelně obracet, pro zajištění rovnoměrného sušení.



