Burundi Kiyonza Natural Bourbon Espresso - Hmotnost: 250 g
Burundi Kiyonza Natural Bourbon Espresso - Hmotnost: 250 g
Chuťový profil

jahoda

pečené jablko

med
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Burundi, Kirundo |
|
Producent |
Kiyonza |
|
Proces zpracování |
Natural |
|
Odrůda |
Bourbon |
|
Nadmořská výška |
1 500 m n. m. |
|
Profil pražení |
Espresso roast |
Chuťový profil

jahoda

pečené jablko

med
Tělo
Sladkost
Acidita
Hořkost
|
Země původu |
Burundi, Kirundo |
|
Producent |
Kiyonza |
|
Proces zpracování |
Natural |
|
Odrůda |
Bourbon |
|
Nadmořská výška |
1 500 m n. m. |
|
Profil pražení |
Espresso roast |
Burundi Kiyonza vás okouzlí svou šťavnatostí, elegantní aciditou a sirupovým tělem, které zahřeje i v chladných dnech.
Chuť a použití
Díky naturálnímu zpracování je tato káva výrazně aromatická a sladká, s tóny pečených jablek, a jahod. Tělo je sirupové až máslové, které skvěle vynikne právě při přípravě espressa. Doporučujeme střední yield (velikost espressa), aby se ve výsledném šálku projevila acidita, ale tělo si zachovalo svou intenzitu.
O regionu
Káva pochází z oblasti Kiyonza v regionu Kirundo, na severu Burundi. Zpracovatelská stanice Kiyonza, provozovaná společností Succam, je první mimo provincii Mumirwa, kde projekt Akawa působí již řadu let. Leží na kopci s výhledem na jezero Rwihinda, v prostředí téměř filmově krásném – plném zemědělských polí, rybářů a migrujících ptáků, kteří tu nacházejí útočiště během své cesty z Evropy. Místní pěstitelé zde mají díky nové stanici snazší přístup na trh, poradenství v oblasti správné zemědělské praxe (GAP) a také moderní školku pro sazenice kávovníků. Díky menším srážkám a hojnosti slunečního svitu má oblast ideální podmínky pro naturální zpracování, které přináší čistý, sladký a živý profil.
O zpracování
Káva je zpracována naturální metodou, typickou pro oblasti s nižšími srážkami. Zralé kávové třešně se po sklizni suší celé na afrických postelích po dobu několika týdnů. Během sušení se pravidelně obracejí, aby byla zajištěna rovnoměrná fermentace i sušení. Tento přirozený proces zvýrazňuje sladkost, plnost těla a ovocné tóny – a právě díky němu je Kiyonza tak výjimečně aromatická a šťavnatá.



